Kategorier
Blog

Selvpubliser e-bok


I forrige bloggpost skrev jeg om de tradisjonelle forlagene og om hvordan bransjen preges av vertikal integrasjon, altså at aktørene eier både forlag, distributør og bokhandel. Jeg tror at dersom man vil lykkes utenfor de store forlagene, så må man ta høyde for å gjøre det samme selv. Altså gi ut på eget forlag, klare seg uten forlagenes distribusjonsnett og selge boka til kunden mest mulig direkte. Så er spørsmålet. Er dette mulig å få til i praksis?

Løsningene finnes allerede. I det engelskspråklige markedet har e-bok tatt en stor andel av bokmarkedet. I følge BookBusiness er omkring 25% av boksalget e-bøker når vi snakker begynnelsen av 2016. Årsaken til dette har stor sammenheng med den økte tilgjengeligheten gjennom nettbutikker som Amazon og hvordan e-bøker har blitt satset på der. Ettersom e-bøker er langt enklere og billigere å publisere en papirbøker, har det de siste årene vært en sterk økning i antallet selvpubliserte bøker. Faktisk er det slik at av den totale omsetningen av bøker (i det engelskspråklige markedet) har de etablerte forlagenes andel av omsetningen av blitt redusert til under halvparten. 20% av omsetningen er selvpubliserte bøker, mens resten er utgitt av små uavhengige forlag. Av e-bøker er andelen selvpubliserte bøker langt høyere, men sikre tall er vanskelig å finne. I dette markedet er det mange som har lykkes med selvpubliserte bøker direkte til e-bok og tjent gode penger som forfatter. I Norge henger vi etter, men endringene kommer nok hit etterhvert også når det blir etablert gode nettportaler der et større antall titler blir gjort tilgjengelig digitalt. Foreløpig er det mye “lekkasje” mot det engelskspråklige markedet ettersom nordmenn følger internasjonale trender og handler sine e-bøker på Amazon. Ettersom utvalget av norskspråklige bøker der foreløpig er dårlig, er det engelskspråklige titler som kjøpes. En annen viktig årsak til at mange nordmenn foretrekker Amazon og engelske titler når de handler e-bøker, er prisingen. På Amazon kan man finne mange titler vesentlig billigere enn på norske plattformer. Mye av e-bok salget av norske titler går gjennom plattformer som ligger inne i nettbrett og smarttelefoner, slik som Apples iBook og Googles Play. Samtidig har den den norske e-bokhandelen ebok.no hatt en sterk vekst i 2015 og er den største nettbutikken i Norge som omsetter e-bøker. Alle disse plattformene er åpne for selvpubliserte bøker.

Den store fordelen med e-bøker er at de er langt billigere å utgi, de blir distribuert direkte og gratis til leseren, og forfatter/forlag trenger verken lagerkapasitet eller å trykke opp store forlag man ikke kan være sikre på å få solgt. E-bøker kan også prises langt mer fleksibelt, og mange selvpubliserte bøker er svært rimelige. Det er den samme kostnaden ved utgivelsen om en selger ett eller hundre tusen eksemplarer. Forfatteren kan selv gjøre hele jobben med å klargjøre boka for e-bok salg om han/hun er sånn noenlunde datakyndig, men de fleste vil ha fordel av å hyre inn en designer til å lage omslag samt betale for korrekturlesing før man publiserer. Dersom mange fatter interesse og kjøper e-boka, kan forfatteren heller ta kostnaden med papirutgivelse siden.

Ettersom omsetningen av e-bøker i Norge fortsatt er lav, er det ikke mulig å tjene mye penger som forfatter dersom man kun publiserer digitalt. Men det kan være en smart måte å publisere sin første bok på for å kunne bygge et publikum ettersom kostnadene er lave. I neste bloggpost skal jeg skrive om print on demand, og hva slags muligheter det gir for forfattere som vil publisere bøker på eget forlag.

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Ett svar på “Selvpubliser e-bok”

[…] Tidligere i forfatterskapet har Bull-Hansen gitt ut bøker i fantasylandskapet. Han har også skrevet romaner basert på norrøn mytolgi, og er i likhet med meg fascinert av viking-kulturen. På bloggen hans kan vi lese om hvordan man kan overføre viking-mentalitet og kultur til livet i det moderne samfunnet. Av tidligere utgivelser har jeg kun lest Brans reise som tenåring. For meg gav ikke fantasyromanen særlig medsmak i konkurranse med andre fantasy-forfattere jeg leste på den tiden som Robert Jordan (Wheel of Time), Terry Goodkind (Sword of Thruth) og Terry Brooks (Shannara-serien). Kanskje en urettferdig sammenligning, men inntrykket av romanen jeg sitter igjen med i dag er at den var for langsom og omstendelig. Bakgrunnen for at jeg ville lese hans siste roman; Isak, lå først og fremst i at jeg selv skriver på en bok med noe av de samme tema, og at jeg selv også vurderer å selvpublisere. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s