Kategorier
Nyheter

Kaos blant republikanerne i USA.


John BoehnerJohn Boehner fra Ohio har vært speaker i representantenes hus siden 2011. Det er regnet for den mektigste politiske posisjonen i USA etter presidenten. Fredag 25. september i år, trakk han seg overraskende kort tid etter Pavens besøk i USA. Under besøket til Pave Frans tilbrakte den lettrørte Boehner to dager gråtende for åpne kameraer. Boehner som selv er katolikk ble tilsynelatende svært berørt av Pavens taler og tilstedeværelse. Det spekuleres i om Pavens besøk var utslagsgivende for Boehners avgjørelse om å gå av.

Boehners avgang etterlater det republikanske partiet i kaos, etter at majoritetslederen Kevin McCarthy overraskende trakk seg som kandidat til jobben som speaker i dag. Ingen vet nå hvem som skal overta det nest mektigste vervet i USA. Dette må sees i sammenheng med det som skjedde i 2014, da den tidligere arveprinsen til vervet og tidligere majoritetsleder i representantenes hus, kongressmann Eric Cantor, overraskende tapte primærnominasjonen i sitt distrikt og måtte trekke seg fra kongressen i 2014. Dermed står republikanerne nå uten kandidat til det viktigste vervet i USA etter presidenten.  
Samtidig foregår den lange primærvalgkampen for å bli rebublikanernes presidentkandidat der det fortsatt er hele 15 kandidater med. Dermed kan det hende republikanerne må lete lenge før de finner en person som kan være en samlende speaker. Hvem enn de velger, vil den påtroppende speakeren få enorme utfordringer. Store grupper i kongressen truer med å stenge ned budsjettprosessen dersom de ikke får viljen sin i kontroversielle saker, som for eksempel forslaget om å kutte all støtte til Planned Parenthood, den største av organisasjonene som tilbyr rådgivning, prevensjon og aborter i USA.

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s