Kategorier
Politikk

Fullfør demokratiet, avskaff monarkiet 


Etter kronprinsparets båttur i sommer har vi endelig fått en ny diskusjon om monarkiets fremtid. Det er på tide, men den må foregå på rette premisser. Monarkiet er ikke et problem fordi våre kronprinser i to omganger har valgt en ektefelle fra folket. Heller tvert imot. Problemet er egentlig ikke heller at de ikke klarer å svare på hvem som betaler for luksusferiene sine. Det burde ikke overraske noen at kronprinsparet har rike venner som ikke vil eksponeres for offentligheten. Slik har det alltid vært i eliten. Vi bør også slutte å henvende oss direkte til kongehuset og ble dem vurdere å abdisere. Dette er ikke opp til dem. Dette er det folket som skal avgjøre.

Folket, det vil si det egentlige vi, bør avskaffe monarkiet for å fullføre det norske demokratiet. Så lenge kongen er Norges statsoverhode er det noe uferdig ved det norske folkestyret. Kongen er folkets øverste leder, han representerer Norge i offisielle statsbesøk i utlandet og har toppnivåsamtaler med presidenter som forventer å kunne få greie på Norges politiske posisjoner fra landets statsleder. Den norske kongen leder regjeringens møter hver fredag klokken elleve (statsråd), og er den som formelt sett utnevner statsministeren. Dette er politiske oppgaver som går utover det som er tillagt folkevalgte presidenter i flere republikker. At én familie skal ha hevd på det fremste vervet i et moderne demokrati er et paradoks, og monarkiet som sådan er åpenbart en anakronisme. Det hører ikke hjemme i vår tid. 

Folket kan velge sin egen statsleder, det må vi våge å tro er mulig. Dersom vi vil være med å bestemme hvem som skal representere oss som nasjon i utlandet, må vi ville å kunne velge. Dersom vi ønsker at landets høyeste embete skal være tilgjengelig for alle nordmenn, ikke bare de som kommer fra en eksklusiv familie, kan vi gjøre noe med det. Vi trenger en demokratireform, og en vei mot en lovendring. Den prosessen må være politisk, og på basis av en demokratisk grasrotbevegelse. Dersom en kritisk masse av engasjerte mennesker organiserer seg for å bygge ut det norske demokratiet, kan vi få et nytt verv, en ny rolle, et valgbart embete. Til det vervet kan vi velge ei kvinne eller en mann, en transperson eller en med annen kjønnsidentitet. Vi kan velge en som er heterofil, eller homofil. Muslim, kristen, hindu, jøde eller ateist. Vi kan velge en med stor familie, eller en som er enslig og barnløs. Vi kan velge en ung, eller en gammel. En marxist, liberalist, konservativ eller idealist. Dette handler ikke om å være for eller mot dagens kongefamilie. Det handler om at vi kan få noe som er mye bedre. En ekte representant av folket, først da kan det norske folk virkelig bli representert av vårt statsoverhode. 

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Ett svar på “Fullfør demokratiet, avskaff monarkiet ”

I’ll immediately grab your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
Do you have any? Kindly permit me realize so that
I may just subscribe. Thanks.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s