Til kamp mot dystopiar.


Det har dei siste dagane forgått ein oppkava debatt på Firda sitt nettforum etter mitt innlegg «Vil den verkelege fjordmannen venligast reise seg?» (endra til «folk flest hatar ikkje muslimar» av Firda i papirutgåva), der eg tek til motmæle mot Norvald Aasen som i Firda sist fredag meinte det var regjeringa sjølv som var skuldige i hendingane 22. juli 2011. Innlegga til dei mest rabiate debattantane Henning Rutledal og Odd Future (eg regnar med det er eit pseudonym) i nettdebatten dreier seg stort sett om å peike på fæle muslimar er mot konene sine, og kor mykje innvandrarane kostar det norske samheldet. Her er berre eit eksempel frå nevnte Rutledal: «Hvorledes beriker muslimer og deres islam Norge? Ja, dersom man ser bort fra overfallsvoldtekter, kjønnslemlestelse, trygdemisbruk, æresdrap og tvangsekteskap med tilhørende innavl og det som følger med av medisinske og genetiske konsekvenser?» Eg har ikkje vore interessert i å gå inn i denne polemikken, av den grunn at nyanserte synspunkt sjelden bit på slike debattanter. Eg får også ein dårlig kjensle av kva som er usagd i denne debatten.

Dei spørsmåla eg stiller meg er: kva slags haldningar ligg bak disse einsidige angrepa mot muslimar? Og kva for tiltak er det dei ville gått inn for om dei fekk påverka? Sjølv om ein skal være forsiktig med å leggje til folk meiningar, kan svara ikkje vera anna enn rasisme og diskriminering. Ja, dei er rasistar for kvifor er det berre muslimske menn dei angrip i sine innlegg om vold i familien? Om det var temaet vold i nære relasjonar dei var opptekne av, ville dei også være opptekne av norske menns vold mot eigne koner og kjærester. Men dette blir bagatellisert. Og om det var trygdemisbruk i seg sjølv dei vart provoserte av, er det nok av etniske norske som driv med den sporten óg. Nei, her er det tydeleg at det er etnisitet, hudfarge og religion i seg sjølv som er problemet. Da må vi kalle ein spade for ein spade og ta avstand frå rasismen. Eg skreiv at diskriminering var svaret på det andre spørsmålet. Kva er det dei eigentleg ynskjer å oppnå? Kva for tiltak er det dei ville gått for? Kva anna enn tiltak som forskjellbehandlar? Det følgjer som ein logisk konsekvens av kvarandre. Rasistar uttrykker sitt framandhat på nettfora under dekke av å berre peke på fakta og problemstillingar i samheldet. Diskriminering er fruktene av desse haldningane om dei får føre frem til politisk handling.

Vi kan konkludera med at vi har ei rekke debattantar frå Aasen til Rutledal i Firdas nettforum som er meiningsfeller med massedrapsmannen Anders Behring Breivik når det gjelder det rasistiske og dystopiske synet på islam og muslimar. Så er spørsmålet: Kva skal vi gjere med det? For det første: burde PST varslast? Og vidare: skal vi gå i dialog med dei? Er det noko poeng? Nei, desse får vi ikkje snudd med det første. Men vi kan ikkje tillate oss å vere stille, for vi må tenkje på dei som les debattane. Dei som er i formingsfasa, dei som er i ferd med å bli desillusjonerte. Dei må få høre at den finst ein anna versjon. At flerkulturelle samhelde fører med seg gode ting. At det er mogleg å inkludere og integrere innvandrarar i samheldet vårt. At vi som nasjonen tenar på det, og ikkje minst at det er rett å hjelpe folk i naud. Det er bodskapen om at varme hjarte kan finne saman på tvers av etniske og religiøse skilnader. Det er håpet vi må bære at det skal være godt å være norsk og bo i Norge også i 2060.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s