De Grønne krever inntektsløft og økte råvarepriser


Norges Bondelag og Norges Bonde- og Småbrukerlag brøt lørdag forhandlingene med staten i jordbruksoppgjøret. Miljøpartiet De Grønne er enig med bondeorganisasjonene i at statens tilbud på 13 000 i økte inntekter er for dårlig. Utviklingen for norsk landbruk er faretruende. Stadig flere gårdsbruk legges ned og stadig mer av landbruket baseres på importert kraftfôr.

Image– Skal vi snu denne utviklingen og øke norsk selvforsyningsgrad må vi gi bonden en inntekt det er mulig å leve av, slik at det går an å drive gård på heltid, sier Tor Øyvind Westbye, fylkesleder i Miljøpartiet Dei Grøne i Sogn og Fjordane.

Norske bønder har ikke hatt realinntektsvekst siden 1970-tallet og tjener bare en brøkdel av sammenlignbare yrkesgrupper. Westbye mener dette er uholdbart og at bøndenes krav om inntektsøkning på 50 000 kr per årsverk må innfris.

– Bøndene trenger et betydelig inntektsløft, og en mye større del av inntekten må komme fra økte råvarepriser. I dag får bonden stadig mindre betalt for sine råvarer, og blir mer og mer avhengig av tilskudd. Fortjenesten er i stor grad forbeholdt de store matkjedene, sier Westbye.

Fylkeslederen i MDG peker på at Regjeringens politikk er en seigpining av det norske landbruket, og at resultatet vil bli økt import av jordbruksprodukter fra utlandet og nedlegging av flere gårdsbruk.

– Vi må bryte denne negative spiralen, og skape begeistring og optimisme i norsk landbruk, slik at det blir attraktivt å ta over gården for norske odelsjenter og -gutter. Vi trenger økt satsing på økologisk og dyrevennlig landbruk basert på lokale ressurser. Statens tilbud bidrar ikke til det, avslutter Westbye.

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

2 svar på “De Grønne krever inntektsløft og økte råvarepriser”

Hvorfor er det et mål for alle «grønne» mennesker å bevare norsk landbruk?
Norsk landbruk forurenser ganske mye fordi det er maskinintensivt og fordi dyrkningsforholdene er så dårlige som de er.
Det er dermed f.eks. ikke nødvendigvis mer forurensende å få fårekjøtt fra New Zealand enn det er å produsere det i Norge.
Selv om landbruket får 13,3 milliarder i direkte overføringer hvert år, gror kulturlandskapet igjen.
Den landbaserte maten som dyrkes i Norge, er ikke kvalitetsmessig noe bedre enn den utenlandske.
Og, vi må ikke glemme at de menneskene som sulter i verden i dag, gjør det fordi de ikke har penger til å kjøpe mat. Hadde de hatt kjøpekraft, ville det også ha vært mat til dem.
Jeg synes det er mye bedre – også fra et grønt perspektiv – å nedlegge norsk landbruk, og bruke de pengene hvor de virkelig kan komme til nytte. Det kan f.eks. være å utvikle landbruket i Nord-Afrika.

MDG mener staten har et ansvar i forhold til matvaresikkerhet for egen befolkning. Det moderne handelssystemet er svært sårbart for krise og konflikt, og vi kan ikke vite at vi har sikker tilgang til matvarer fra utlandet i all fremtid. MDG mener at selvforsyningsgraden i Norge allerede er for lav og bør økes. En hver stat bør ha sin egen primærnæring og så langt det er mulig være i stand til å fø egen befolkning. Så er det en lang rekke varer vi kan være flinkere til å kjøpe i de fattige landene. Derfor trenger vi en reform av WTO. Men å legge ned norsk landbruk? Det er som å pisse i buksa for å bli varm.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s