Kategorier
Politikk

Bystyret i Førde må se helhetlig på tilgjengeligheten på alkohol.


I Førde har kommunestyret med hårfin margin vedtatt at det skal bli mulig å selge øl i vanlige butikker. Dermed ser det ut som om Førdes tradisjon med ølmonopol går mot slutten. Hvorfor kommer dette vedtaket nå etter årevis med flertall for ølpol? Mange har pekt på en forskningsrapport som ble foretatt i kommuner med ølpol, som viste at den totale mengden alkohol solgt i kommunene ikke gikk ned med innføring av ølmonopol, men ble kompensert med økt salg av varer fra vinmonopolet. Denne forskningen har forkjemperne for øl i butikk brukt for alt den er verdt, og vant nå en midlertidig seier i bystyret.

Men all forskning må tolkes og forstås i sammenheng med annen forskning. Vi vet at det i all hovedsak er to mekanismer som påvirker konsumet av alkohol. Det er pris og tilgjengelighet. Så når det totale alkoholsalget ikke går ned som en følge av innføringen av ølmonopol, betyr ikke det at tiltaket ikke virker, det betyr bare at tilgangen til varer på vinmonopolet er så god at det klarer å ta unna for reduksjonen i ølsalget. Politikerne i Førde har ikke fulgt med i timen her. I stedet for å se helhetlig på tilgjengeligheten på alkohol i kommunen, velger de å fjerne de virkemidlene for å begrense forbruk som finnes fordi de tror det ikke virker.

Miljøpartiet De Grønne er ikke prinsipielt motstandere av ølsalg i butikk. Men det er frustrerende å se at politiske vedtak blir gjort på bakgrunn av falske premisser. Selv er har jeg nylig flyttet til byen, og savner ikke ølsalg i butikk. Alkoholfritt Munkholm Münchener er en hit, og Hansa lettøl er jeg også glad i. Planlegger man en fest er det ikke verre å gå på ølpolet enn på vinmonopolet. Ølpol er standard ordning i Sverige og på Island som det har blitt vist til. Kan hende de er flinkere til å se helhetlig på forskningen omkring rusproblematikk enn oss?

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s