Kategorier
Blog

Rapport fra landsmøtet i MDG 14. – 15. april 2012.


Miljøpartiet De Grønne var samlet til landsmøte for 2012 den 14. og 15. april i Bergen. Landsmøtet var det største i partiets historie, og nok også det proffeste når det gjelder gjennomføring. Som Frank Aarebrot sa i sin tale til landsmøtet: «You’ve come a long way baby»!

På grunn av den rivende utviklingen i partiet de siste årene, og særlig i 2011 når det gjelder representasjon, organisasjon og medlemsvekst, var det nødvendig å gjennomføre vesentlige organisatoriske vedtektsendringer. De 125 stemmeberettigete delegatene ble enige om at landsmøtet ville spise mye av resursene om det skulle fortsette å vokse på samme måte i årene som kommer (på 2011 var det til sammenligning 70 delegater). Landsmøtet landet da på en fordelingsnøkkel for landsmøtedelegater som vil sørge for å begrense den maksimale antallet delegater, og som nok også vil gjøre at landsmøtet for 2013 vil bli noe mindre enn det som nettopp ble gjennomført. Det er positivt spør du meg, ettersom partiet da vil kunne har ressurser til å bruke mer penger på valgkamp, og kanskje også få til andre arrangementer som nasjonale seminarer og konferanser i løpet av året. Ikke minst er det viktig at det finnes penger igjen til valgkampen i 2013.

Den andre store endringen i organisasjonen var valget av en ny nasjonal struktur. Partiet har slitt med en partistruktur som ikke har vært hensiktsmessig, noe som har ført til svært begrenset arbeidskapasitet i det sentrale leddet. Landsmøtet tok konsekvensen av dette, og fikk innført en ny sentral struktur med et sentralstyre som skal håndtere den daglige driften, og et utvidet landsstyre der fylkeslederne sammen med talspersonene vil ta de viktige avgjørelsene i driften av partiet videre. Mye av makten har dermed havnet ute i distriktene i fylkeslagene, noe som nok vil være positivt for engasjementet og organisasjonens følelse av eierskap til prosessene. Disse endringsprosessene tok mye tid, men forhåpentlig har vi nå fått på plass en struktur som kan stå seg i tid.

Partiet fikk også tid til å diskutere politikk, og vedtok en svært viktig resolusjon om jordbruksforhandlingene som for alvor vil sørge for å plassere MDG på kartet når det gjelder landbrukspolitikk. Andre viktige resolusjoner var en sterk oppfordring til regjeringen om å ikke gi dispensasjon til gruveselskaper som ønsker sjødeponi, forslag om kutt av moms (MVA) på bruktvarer samt støtte til NSBs planer om ny jernbane fra Flesland via Bergen sentrum til Åsane.

Det er spennende tider i Miljøpartiet De Grønne. På en fersk meningsmåling får partiet 1,3 % oppslutning, og hele 4 % i Oslo, noe som holder til stortingsmandat. At vi ligger så godt an i god tid før valget er over all forventning, og sørger for å løfte stemningen og optimismen til nye høyder. Det er åpenbart at dette smitter over på landsmøtet som var preget av en svært hyggelig tone, på tross av politiske uenigheter.

Alt i alt tegner det seg et bilde av et parti som er klar for nye utfordringer, og som kommer til å dra i samme retning fram mot det som forhåpentlig blir gjennombruddet som stortingsparti i 2013.

Andre som blogger om landsmøtet:

Sondre Båtstrand
Ann Helen Eide
Jan Bojer Vindheim
Lars Thore Fadnes
Hallvard Surlien

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s