Kategorier
Politikk

Visjon: Bilfri by


Miljøpartiet De Grønne ønsker en utvikling mot flere bilfri gater i stadig større del av sentrum. For å få det til, ønsker vi å satse på enkelte veiprosjekter som vil lede trafikken ut av sentrum.

Vi i Miljøpartiet De Grønne ser at gatelivet forsvinner når bilene overtar gatene. Vi vil reversere utviklingen og begynne med å etablere flere rene gågater der det er mulig uten større omreguleringer. Strandgaten, Starvhusgaten, Vaskerelven og Solheimsgaten ved Danmarksplass er gode steder å begynne. Der finnes det omkjøringsmuligheter og byggene omkring er stort sett næringsbygg med mye handel. Kollektivtilbudet er også godt, og erfaringer fra andre byer tyder på at handelen vil øke, ikke reduseres når bilene forsvinner fra gatene. Avhengig av hvordan fremtidige veiløsninger blir, er også Øvregaten og deler av Kong Oscarsgate godt egnet som gågater. Disse ligger i det historiske sentrum og av hensyn til det lokale miljøet, bevaringen av Bryggen og i forhold til turismen er det fornuftig å stenge disse gatene for biltrafikk.

Videre ønsker vi å bygge en ny tunnel fra Bontelabo til Nygårdstangen (en variant av Skansetunnelen) for på den måten lede gjennomgangstrafikken ut av det historiske sentrum. Vi ønsker å omgjøre Bryggen og Torget om til rene gågater så fort som mulig. Igjen spiller miljøhensyn, bevaring av den historiske Bryggen og turismen inn som viktige argumenter. I tillegg ser vi hvordan gatelivet særlig på Torget (Fisketorget) lider under den store trafikken. For utelivet, torgaktiviteten og turismen ville det vært et enormt løft å få stengt av denne veien for bil og busstrafikk. Noen ønsker gjerne å legge bybanen gjennom området, men uansett ville det blitt som natt og dag i forhold til kvaliteten på nærmiljøet. Vi kunne plantet alleer og gjort det historiske sentrum grønt og skjønt. Med gjennomgangstrafikken i tunnel vil også trafikken over Strandkaien og Nøstet reduseres. Kan hende kan både Strandgaten og Strandkaien gjøres til gågater, mens trafikken forbi Jekteviken over Nøstet kan reduseres til kjøring frem og tilbake til Klostergarasjen. Videre kan det bli aktuelt å se på om hele Nordnes kan stenges for privatbiltrafikk.

På lengre sikt vil det være et prioritert mål for Miljøpartiet De Grønne å få lagt E39 uten om sentrum, gjerne i tunnel som en videreføring av Fløyfjellstunnelen mot Fjøsangerveien øst for store Lundgårdsvann. Om man kunne fått til en ringvei ved å koble denne tunnelen på en forlengelse av Sotratunnelen sørover forbi Danmarksplass vil det vært det beste. Da kunne man fjernet hele spaghettikrysset (motorveisystemet) på Nygårdstangen og fjernet stordelen av trafikken over Danmarksplass. Utbyggingsmulighetene som da åpner seg på Nygårdstangen vil ha en enorm verdi, og være med å tjene inn kostnaden for utbyggingen. Som et første steg mot mindre trafikk i Bergen sentrum langs E39, ønsker vi å forbedre veien mellom Arna og Midttun, gjerne med tunnel ved Grimesvingene. Det vil føre til at mye av tungtrafikken fra Østlandet og nordfra kan ledes utenom Åsane og sentrum.

Miljøpartiet De Grønne ønsker å skape å moderne, miljøvennlig og menneskelig Bergen sentrum. Vi ønsker å prioritere fotgjengere, sykkellister og kollektivtrafikk og legge restriksjoner på biltrafikken særlig i det historiske sentrum. Samtidig ser vi at veldig mange er avhengige av bilen, og vi tror også at bil kommer til å være blant de viktigste fremkomstmidler i lang tid fremover. Det er ikke så galt om vi får et skifte fra dagens fossile drivstoff til elektrisitet og hydrogen. Uansett vil vi ikke som SV avvise all ny veiutbygging, ettersom vi ser at vi har mange strukturelle svakheter ved dagens infrastruktur som skaper unødvendige problemer i forhold til trafikkavvikling og lokal luftforurensing. Det har blitt tatt mange svake avgjørelser i forhold til Bergens trafikksystemer over mange år, og det vil ta mange år å bøte på disse feiltakelsene. Det Bergen trenger er lokalpolitikere som har andre perspektiver enn hvordan pumpe flest biler inn mot sentrum. Vi trenger politikere med perspektiver som grønn by, folkehelse, levende gater og bærekraftig byutvikling inn i bystyret. Miljøpartiet De Grønne har disse kandidatene. Vi er et friskt pust i Bergenspolitikken, og vi unner bergenserne å puste frisk luft. Stem godt, stem grønt!

 

Reklame

2 svar på “Visjon: Bilfri by”

Gratulerer så mye med et godt valg og endelig en representant i byrådet i Bergen! Stemte selv MDG her i Kr.sand, selv om det her sørpå ble en liten prosentvis reduksjon og fortsatt én representant 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s