Kategorier
Kommentarer

Usynliggjøring av MDG i media, et demokratisk problem.


Dette innlegget ble tatt opp av BTs leserombud og publisert i dagens BT. Her publiserer jeg innlegget i full lengde.

Miljøpartiet De Grønne er på fremmars. Vi stiller med lister i 55 kommuner, og i samtlige fylker. Vi har liste med 73 kandidater i Bergen, og stiller også lister i Askøy, Lindås, Meland, Voss, Os, Samnanger (fellesliste) og har dukket opp i meningsmålingene i de fleste av disse kommunene. I Bergen har vi så langt 170 medlemmer, og rekrutterer stadig nye. INFACT har gjennomført en måling for å se på De Grønnes velgerpotensiale. Vi har nettopp fått resultatene og de er svært oppmuntrende. Spesielt oppløftende er tallene for velgergruppen 18-24 år. Hele 24,5% av de spurte i denne gruppen sier at det enten er veldig sannsynlig”, eller “sannsynlig” at de på et tidspunkt vil stemme på partiet.

Vi er et parti som er en del av en større europeisk fellesskap av partier i European Green Parties. Flere av disse partiene har vokst seg store, som for eksempel i Tyskland. I Frankrike stiller Eva Jolie til valg som presidentkandidat for de Grønne. Vårt søsterparti i Sverige har de senere år og særlig i siste valg hatt en formidabel vekst, og er i dag Sveriges 3. største parti. Mye ligger til rette for at Miljøpartiet De Grønne også i Norge står foran et gjennombrudd. I Trondheim er MDG allerede en del av den styrende rød-grønne koalisjonen, under slagordet: «Det grønne i det rød-grønne». I Kristiansand, i Halden og på Nesodden har vi også tradisjoner får å være representert i kommunestyrene. Oslo-laget ligget inne i bystyret på de siste målingene, og også her i Bergen har vi ligget inne i bystyret i mange målinger, og på begge de to siste målingene fra BA. Vi er optimistiske foran valget, og ser frem til å kunne arbeide for våre verdier på en mer direkte måte i bystyret.

Men også til fylkestinget har vi gode kandidater. Tom Sverre Tomren, miljøprest, aktivist, misjonær og tidligere KrF-politiker var vårt førstevalg. Han er også førstekandidat på listen i Meland. Men for at han vi skal kunne kommunisere vår politikk til velgerne, særlig på fylkesnivå, er vi avhengige av Bergens Tidene. BT har som regionsavis et særlig ansvar å fremvise hele det politiske spekteret i fylket. Når vi også vet at grunnen til at vi har liten oppslutning er hovedsakelig på grunn av mangel på profilering, er det vi finner grunn til å klage på avisens behandling av oss. Vi har ikke økonomi til å sette inn store annonser, så vi er avhengige av å bli tatt med i undersøkelser, og ikke minst at vi får våre innlegg og saker på trykk. Vi kan vise til en rekke forhold som tydeliggjør at vi blir usynliggjort av Bergens Tidende.

For det første dukker vi ikke med egen søyle etter meningsmålingene. Det verste eksempelet var fra mars, da vi hadde 1,6, var større enn både senterpartiet og pensjonistpartiet og ble likevel plassert i «andre» kategorien. Og det var selv om vi var det eneste partiet utenom de som var representert i bystyret som dukket opp i undersøkelsen. Hvor mye hadde det kostet BT å erstatte «Andre» med «MDG»?

For det andre blir vi ikke spurt i BTs gjennomgående spalte «Dette mener partiene om». I noen av artiklene er vi nevnt, men vi dukker ikke opp med logo og egen svarspalte slik de andre partiene får. Dette er en ganske tydelig usynliggjøring. Vi har god politikk på alle emnene som har blitt tatt opp, og som vi gjerne vil dele med velgerne på linje med de andre partiene.

For det tredje fikk vår førstekandidat-helside med Sondre Båtstrand en veldig ugunstig timing. Den ble publisert midt i sommerferien, lenge før valgkampen var igang. Igjen: usynliggjøring. I tillegg har vi flere eksempler med oppslag i BT på nett eller i papiravis med en «kjip» vinkling. For eksempel denne: http://www.bt.no/nyheter/valg/Grnn-av-misunnelse-2559169.html Tittelen er «Grønn av misunnelse». Overskriften er ekstremt billig, nedverdigende og feilaktig. Det er ingen som er misunnelige, vi vil bare påvise det problematiske i at enkelte partier har fikset seg fordeler når det gjelder plassering. I våres hadde vi et oppslag i forbindelse med en god meningsmåling der BT hadde hentet et flere år gammelt arkivbilde av MDGere på en kostymeaksjon. Bildet hadde ingen dagsaktuell relevans. Et helt klart forsøk på latterliggjøring.

For det fjerde: Vi slipper ikke igjennom med innlegg og leserbrev. Sakene vi sender inn til redaksjonen og til journalister blir avvist til tross for at de har vinklinger og spenningsnivå som BT lett ville tatt inn om de kom fra de større partiene. De andre partiene sine «saker» som det blir laget stoff på, har etter vår vurdering ikke noe høyere nyhetsverdi. Vi kan komme med en liste på saker som vi har presentert for BT som er blitt tilbakevist om nødvendig. Leserbrev blir ikke tatt inn, og vi får ingen respons etter at de har blitt sendt inn.

I det store og hele begynner dette å bli et demokratisk problem. Velgerne er avhengige av at media gir et balansert bilde av de politiske partiene i forkant av valget, slik at de får et godt grunnlag å gjøre sitt valg ut i fra. Som sagt er det svært sannsynlig at Miljøpartiet De Grønne ville kunne økt sin oppslutning på flere prosentpoeng om vi hadde fått profilert partiet og våre saker mer i media. Det kan vi se utifra undersøkelser av velgergrunnlaget. Det blir dermed et problem at mange som egentlig er enig i vår politikk ikke stemmer på oss, fordi de ikke kjenner til partiet eller hva vi står for. Når vi opplever at Bergens Tidende gang på gang setter oss utenfor det politiske selskapet av partier som får spalteplass og profilering, synes vi det er svært problematisk. Miljøpartiet De Grønne har lite økonomiske midler. Vi har ikke råd til å sette inn annonser, nei vi har ikke engang råd til å trykke nok valgprogrammer til å dekke etterspørselen! Våre listekandidater må selv betale trykkekostnader for å ha en mulighet til å formidle vår politikk, og mange flere har lagt ut tusenvis av kroner i forkant av valget i rene utgifter og tapt arbeidsinntekt. Da blir kontrastene store til de etablerte partiene og deres ressurser. Så er det også de som i størst grad vinner i gjennom i pressen. Det er, for å låne et begrep: «dobbelt urettferdig». 

Reklame

2 svar på “Usynliggjøring av MDG i media, et demokratisk problem.”

Jøss. Å klage på de andre partiene og å henge ut pressen, tror jeg er ganske dårlig reklame for partiet. Det er ikke deres feil at dere har lite penger. Jeg er helt sikker på at BT ikke aktiv går inn for å skade partiet.

Prat med BT, kanskje redaktøren selv, og/eller meld bt inn for brudd på sunn presse-etikk.

Å grine på internett over hvor dumme de er løser ingenting. Og viktigst: det vinner ingen stemmer.

Vi har tatt opp dette hos BT, og fikk gehør for dette hos BTs leserombud som publiserte deler av dette innlegget i dagens BT (søndag 28. aug).

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s