Kategorier
Kommentarer

Én dårlig høst fra kaos


Vi er én dårlig høst fra kaos skriver Hegnar Online. Sitatet er hentet fra den amerikanske miljøverneren Lester R. Brown som er mest kjent for sine analyser om av global oppvarming, matmangel, vannmangel og energikrise. Med kaos antar jeg han mener at matvareprisen ville steget så kraftig at man hadde fått hyperinflasjon i matvareprisene. Da hadde vi ikke vært uberørt her i vår fredelige krok av verden heller. Det virker som om myndighetene ikke vil ta inn over seg konsekvensene av den lave selvforsyningsgraden vi har her i landet. Nå ligger vi vel på omkring 1,7 mål dyrka mark per nordmann, men tallet blir lavere for hvert år som går på bakgrunn av gjengroing og utbygging. Selv om vi har penger kan vi ikke kjøpe korn om ingen vil selge. Russland for eksempel har ennå ikke avsluttetforbudet mot korneksport som ble innført ved forrige matvarekrise.

Men det er selvsagt andre som vil rammes mye hardere enn oss. En hyperinflasjon i matvareprisene som en følge av dårlige avlinger i flere land vill fått katastrofale følger om det skjer på samme tidspunkt som oljeprisen nærmer seg «all time high». Hiver vi inn en mulig økonomisk kollaps som sprer seg fra Japan i tillegg har vi beredt grunnen for en verdensomspennende økonomisk og humanitær krise. Hvilke lidelser det ville forårsaket er det vondt å tenke på.

Trøsten i alt dette er at det fremdeles er stort potensiale innen jordbruket i den tredje verden hvis de legger om til økologiske driftsmetoder. «De rekordhøye matprisene må senkes, noe som betyr at verden må bli mindre avhengig av oljedrevet industrielt jordbruk – for oljeprisen er også rekordhøy» skriver Hegnar Online. Hvis de klarer å drive effektivt økologisk og frigjøre seg konstnadsdrivende innsatsfaktorer som diesel og kunstgjødsel, kan man øke produksjonen. Ja, matproduksjonen kan fordobles med enkle midler i følge FN. En produksjonsøkning ved hjelp av økologiske metoder vil også være med på å dempe virkningene av global oppvarming i følge en fersk rapport.

Da står vi altså ved en korsvei. Verden kan gå en enorm krise i møte, eller så kan vi utnytte potensialet i økologiske driftsformer til å redde verden fra både sult og global oppvarming. Bruk kunnskapen, vær forandringen!

 

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s