Kategorier
Kommentarer

Lystenning for klimaofre i regi av Changemaker.


I kveld deltok jeg sammen med Miljøpartiet de Grønne i Bergen på lystenning for klimaofre på Torgallmenningen. Det var Changemaker som sto for arrangementet som en del av deres oljeuke. Konfransieren startet arrangementet slik: «Hei, jeg heter Tobias og jeg er oljeavhengig.» Hvorpå publikum svarte: «Hei Tobias». Veldig morsomt og treffende.

Sondre Båtstrand, talsmann for Miljøpartiet de Grønne holdt en veldig god appell. Midt i alle de dystre fremtidsutsiktene pekte han på alle mulighetene for et bedre samfunn som lå i en tilpasning til en mer klimavennlig politikk. Bedre byluft, effektiv kollektivtransport, gode allmenninger og møteplasser heller enn motorveier, et sunnere kosthold, et samfunn sentrert rundt ikke-materielle verdier heller enn kjøp og kast-samfunnet. Et klimavennlig samfunn er et godt samfunn å leve i der man jobber mindre, kjøper mindre og lever mer! Det er gode perspektiver å ta med seg når man ser hvilke utfordringer vi står overfor. Vi må handle nå! Men ikke bare for klimaets del, og i solidaritet med de som utsettes for de verste klimaforandringene, men også for å bedre våre egne liv, vår egen helse og vårt eget samfunn.

Lystenningen for klimaofre minner oss på at det får konsekvenser at vi lever som om vi var den siste generasjonen på planeten. Allerede i dag er det like mange som blir flyktninger, fordrevet fra sine hjem på grunn av klimaendringer og miljøkatastrofer som det er flyktninger fra krig og uro. Ofrene etter våre klimavandalisme vil stå i hundretusentall og banke på døren til «festung Europa». Da er det viktig at vi klarer å snu i tide, slik at de heller kan fortsette å ha en fremtid i sine egne land.

Det er bra det finnes organisasjoner som Changemaker som setter dette på dagsordenen. Norge har også behov for politiske partiet som har sett disse perspektivene, som klarer å dra de store linjene som ser behovet for en radikal grønn politikk for å skape et bærekraftig samfunn i fremtiden. Vi trenger et paradigmeskifte innen forståelsen av disse spørsmålene. Ellers er vi alle på vei inn i et kollektiv selvmord som samfunn, og som klode.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s