Kategorier
Kommentarer

Aud Kvalbein og Elisabeth Lølands ordskifte


i Vårt Land og de påfølgende innlegg i debatten blant annet på Benjamin Bj, Andas blogg bærer preg av den grunnleggende uenigheten om hva som skal være det ideologiske grunnlaget for KrFs politikk. Det som får Elisabeth Løland til å steile er Aud Kvalbeins anklager om at KrFU er preget av 68-ideologi. Det er som Elisabeth sier en en meningsløs anklage å komme med overfor en gruppe ungdomspolitikere som neppe føler særlig mye fellesskap med de mange av de tradisjonelle 68-kampsakene. Særlig når vi tenker på hvor konservative KrFU er i forhold til abortsaken så faller denne påstanden på sin egen urimelighet.

Aud Kvalbein gjør seg til en representant for en sjikt i KrF som ikke har noen vilje til å jobbe systematisk og ideologisk med den kristendemokratiske ideologi. Heller vil hun forbeholde seg retten til å hente politikk direkte fra et 2000 år gammelt religiøst skrift og moralisere på bakgrunn av det hun mener å kunne lese ut fra den.  Aud Kvalbein er den fremste representant for de som ønsker å være moralpoliti i KrF og i Oslo generelt. Hennes utgangspunkt i forhold til støtten til sex-kjøpsloven var ikke på noen måte ideologisk fundert på feministiske idealer og andre gyldige (om en diskutable)samfunnsetiske betraktninger. Til gjengjeld var en full av en tankegang omkring straff for syndig levesett basert på bibelske lovregler og moralisme. Det er resultatet av manglende ideologisk fundamentering.

KrFU har hatt en mye større grad av ideologisk bevissthet, og dette har gitt seg utslag i motstand mot blant annet bekjennelsesparagrafen. Når man forsøker å bygge et parti på en kristendemokratisk ideologi fremfor moralisme fra bedehusland, får man en rekke konsekvenser som for mange fra bibelbeltet og der omkring vil fremstå som liberalisme. Det betyr ikke at KrFU har en liberal politikk, men det er nødvendigvis slik at en mer konsekvent og ideologisk linje vil komme i motsetningsforhold til en KrF-partikultur preget av fordommer og moralisme. Men denne ideologiske opprydningen i den lavkirkelige fordomsfulle og moralistiske underskogen i partiet tar alt for lang tid, og møter massiv motstand. Det var på bakgrunn av dette at jeg selv betakket meg for videre engasjement i partiet. Idealistiske og ideologisk bevisste kristne kan finne langt bedre partiorganisasjoner å engasjere seg i enn KrF og KrFU. Miljøpartiet de Grønne er for mange, og vil bli for stadig flere, et svært interessant parti for unge kristne. Dere er i hvert fall hjertelig velkomne!

Reklame

3 svar på “Aud Kvalbein og Elisabeth Lølands ordskifte”

Eg må jo seie at du på mange måtar sparkar dei unge kristne frå deg samstundes som du forsøkjer å «hjelpe» dei opp når du i fyrstninga gjeng til åtak på Bibelen, og etterpå innviterer dei som er kristne og som litar på Bibelen(deriblant meg sjølve) til MDG… Finurleg…

Jeg forsøker bare å sette ting i perspektiv. Å bygge politikk direkte på bibelen er en usunn øvelse som jeg tar avstand fra. Jeg er uansett ikke særlig bekymret for at du og dine ikke tiltrekkes av MDG. Rogalands bedehusungdom er ikke akkurat midt i målgruppen i utgangspunktet. Tvert i mot er det slike som deg som i alle år har motarbeidet fremskrittene innen KrF og KrFU, og som kan klandres for den stødige tilbakegangen partiet har opplevd de siste årene.

Svar

Vel, no har korkje eg eller Ayd Kvalbein sagt at all politikk skal byggja direkte på Bibelen, men som kristen vil det vere naturleg for meg at dei saker Bibelen talar direkte om som kan relaterast til politikk som t.d. abortmotstand og fattigdomsbekjempelse stend eg for – er du ueinig i det? Det finnest ingen kristen smørpris sa ein klok mann ein gong, og det er sant – det er ikkje alle saker som ein kan finne svaret i Bibelen direkte.

Eg tykkjer det er dårleg av deg å klandre meg for den tilbakegong KrF har i den siste tida, eg seier meg ueinig – der er fleire faktorarar enn at eg og andre som vil halda på det gamle og opphavelege KrF som stend for tilbakegongen – og det trur eg du veit innerst inne, du har berre så pass litan sans for oss…

Og hugs, der er forskjell på politiske partier, vi har forskjellige ideologiar og basisgrunnlag – om ein byggjar verdiane på Bibelen eller på det MDG er vel det opp til kvar eit enkelt parti?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s