Kategorier
Politikk

Luftforurensingen i Bergen – Byrådet er mestere i ansvarsfraskrivelse.


Byrådet har med rette blitt kritisert for å gjøre for lite for sent i forhold til luftforurensingen i sentrum. Monica Mæland og Lisbeth Iversen skylder på regjeringen og sentrale veimyndigheter for at de ikke får gjennomført tiltak. Samtidig sier de at de oppfyller vedtakene i beredskapsplanen til bystyret. For å ta det siste først. I BA 22.11.10 sier SP i Bergen at byrådet kan takke seg selv for mangel på tiltak. Fra opposisjonens side var det mange ulike forslag til tiltak for å kunne redusere luftforurensingen inkludert køprising, som alle ble nedstemt av byrådspartiene. Det blir dermed meningsløst å skylde på bystyret for mangel på virkemidler.

Byrådets forslag om lavutslippssone og omlegging av motorveisystemet mener de har strandet hos sentrale veimyndigheter. Om så er tilfelle, så er det ikke slik at man dermed kan trekke på skuldrene å si man er tom for virkemidler. Hvem vet hvilken innsats byrådet egentlig har lagt ned for å presse frem disse tiltakene? Min konklusjon etter samtaler med Vegvesenet er at det finnes vilje til å komme med tiltak, men at byrådet ikke engang har utredet ulike alternativer, som for eksempel å stenge Danmarksplass for kryssende trafikk og dermed fjerne køene i Ibsens Gate og Michael Krohnsgate. I det hele tatt så fremstår byrådet og særlig Monica Mæland som lite interessert i å få på plass tiltak som virkelig monner. Ei heller datokjøring/partalls-kjøring vil byrådet gå inn for nå. De mener luftkvaliteten ikke er dårlig nok. Beboerne på Danmarksplass er neppe enig, men så er det heller ikke de som er velgergrunnlaget til høyre, men hos jobbpendlerne fra Fana.

Heller enn å kjempe frem tiltak for å få ned nivåene av luftforurensingen, virker det som om byrådet i konsentrerer seg om å finne ut hvem andre de kan skylde på for at ingenting blir gjort. I mellomtiden bes folk om å holde seg inne, mens bilene kjører fritt på veien. Nå er det på tide at folkeviljen gjør seg gjeldene. Vi vil ha ren luft i Bergen, og det er kun mulig om vi får politikere som kan gjøre de rette valgene.

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Ett svar på “Luftforurensingen i Bergen – Byrådet er mestere i ansvarsfraskrivelse.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s