Kategorier
Politikk

KrF i Bergen svikter de fattige!


Kristelig Folkeparti i Bergen sitter i byråd sammen med Høyre og FrP. Sammen utgjør disse partiene et flertall i bystyret, men dette flertallet er avhengig av KrFs deltakelse. På den måten blir KrF i Bergen dobbelt ansvarlig for hva bystyret foretar seg, ettersom de når som helst kan nedlegge ”veto” i hvilken som helst sak, ved å trekke seg fra samarbeidet og heller samarbeide med venstresiden. KrF i Bergen er dog ikke et sentrumsparti, men snarere et slags ”kristen-Høyre”. De ønsker ikke å måtte samarbeide med Ap og SV, og ser ut til å trives godt i kompaniskap med Høyre og FrP. Det er i denne konteksten følgende problemstilling må forstås.

Nå har vi en situasjon i Bergen der byråden for helse og integrering, Christine B. Mayer ønsker å fjerne den såkalte 80 % regelen for varige trygdede. Den går ut på at trygdemottakerne skal sitte igjen med minst 80 % av inntekten etter at boutgifter er betalt. Byrådspartiene FrP, Høyre og KrF vil fjerne denne støtteordningen og dermed kutte i de månedlige inntektene til fattige i Bergen med omkring 4000 kr i måneden. Det virker ikke som om KrF i Bergen har stusset særlig over dette. Det er i det hele ingen reaksjoner å spore fra den leiren at dette er en beslutning de er motstandere av. Men dette henger ikke på greip med partiet KrFs holdninger til fattigdom. Tvert i mot har KrF i på nasjonalt plan lagt opp til at fattigdomsbekjempelse skal være en fanesak. Det har visst ikke KrFerne i partiets vugge fått med seg. Her er det kutt i eiendomsskatten som gjelder. De som allerede er de rikeste og som ofte i liten grad betaler vanlig skatt, de skal også slippe å betale eiendomsskatt på villaene sine. Nå har jeg hørt at det sies at KrF i Bergen ønsker en rettferdig eiendomsskatt, men hva hjelper det når en stemme til KrF i Bergen er en stemme for fortsatt samarbeid med Høyre og FrP og ditto løfter og ytterligere redusert eiendomsskatt?

KrF sitter med nøkkelen i denne saken og bærer dermed også ansvaret. Det er allerede mange som har fått redusert levestandard og dårligere råd med KrF i byrådet i Bergen, blant annet så kuttes det også i bevilgningene til utekontaktens arbeid i forhold til prostiterte som er utsatt for menneskehandel. Sviket blir større når 80 % regelen nå faller bort. KrF svikter sin egen fanesak, sine idealer og bryter sine valgløfter.

Miljøpartiet de Grønne i Bergen vil ha en rettferdig beskatning på eiendom som i tillegg til å sikre viktige inntekter til kommunen, sørger for at de som er ressurssterke og kanskje ikke betaler så mye annen skatt bidrar til fellesskapet. Vi vil aldri ta fra de fattige for kunne forsvare skattekutt fra de rike slik byrådet gjør nå. Tvert i mot vil vi sikre alle med lav inntekt om de så er varig trygdede, sosialhjelpmottakere eller minstepensjonister en garantert minsteinntekt, en såkalt samfunnslønn som skal gi verdighet og forutsigbarhet til alle med dårlig råd.

 

Tor Øyvind Westbye

Leder i Miljøpartiet de Grønne i Bergen

Tidligere leder i Bergen og Hordaland KrFU

 

Reklame

Av Tor Westbye

Podcaster, blogger og polemiker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s